Fuss okosan!

Mielőtt bárki is azt hinné, nem vagyok profi és a tanácsaim sem lesznek azok, de alapvető dolgok, amikre nem árt odafigyelni. A futásba is bele lehet jönni, egyre jobban bírni bárkinek, akinek elég kitartása van hozzá és nem egészségügyi probléma áll az útjába. Ki kell tűzni egy célt és kezdeni, futni érte rendszeresen és hamarabb sikerül majd elérni, mint gondolnánk.

image2

Íme a tippek, amelyek nekem beváltak:

  • MINDIG MELEGÍTSE BE előtte. Ezt soha nem szabad kihagyni, másképp nagyobb az esély arra, hogy megsérülsz majd futás közben. Mozgasd át a tested és pár száz métert először sétálva tegyél meg.
  • A FOLYADÉKOT soha ne felejtsd el. Buborékmentes víz mindig legyen nálad, de futás közben ne vedelj, csak néha 1-1 apró kortyot igyál, hogy ne száradjon ki a torkod.
  • Mindig figyelj oda a LEVEGŐRE. Elcsépelt és mindenki ezt hajtja, de ha nem figyelsz rá eléggé, 400 méter után kifulladsz és meg akarsz majd halni. Alap, hogy a szádon semmiképp se vedd a levegőt, de ami nekem a legtöbbet segít és így bírom séta nélkül: ütemre veszem a levegőt. Három "lépés" alatt beszív, három "lépés" alatt kifúj. Erre végig odafigyelek és számolom, így a levegővétellel nincs baj. Találd meg a saját ritmusod!
  • NE MENJ túl MESSZIRE az indulási ponttól. Alakítsd ki a saját körödet az otthonod vagy az edzőterem körül, ami ne legyen több pár száz méternél. Így ha elered az eső, megsérülsz, nem bírod tovább akkor közelebb vagy, mintha körbefutnád a várost. Én 450 méteres köröket futok, így tudom, hogy baj esetén sem vagyok túl messze otthonról.
  • NE NÉZD a távot. Ha csak nem futóversenyre készülsz, akkor ne a táv érdekeljen eleinte, csak az, hogy a saját tempód megtaláld. Előbb-utóbb úgyis egyre többet fogsz tudni menni, illetve ha a súlyvesztés miatt futsz, ott nem a táv, hanem az idő számít - legyen minimum 25-30 perc.

image1

  • VEGYÉL egy megfelelő FUTÓCIPŐT. Ne fuss tornacipőben, sneakerben vagy bármi másban, nem fogja bírni hosszútávon a lábad. Szerezz be egy olyan futócipőt, ami a futásra használt talajra való - aszfalt, salakpálya, stb.
  • FIGYELD a tested jelzéseit közben. Ha ég a tüdőd, fáj a bokád vagy szédülsz, válts rögtön sétára és igyál néhány kortyot, majd ha úgy érzed, hogy nem bírod, tudni fogod, hogy arra a napra elegendő volt.
  • MINDIG NYÚJTS LE, ha végeztél a futással. Így elkerülhető az izomláz, az izmaid sérülése és fejlődni is csak így fognak tudni. Szánj rá 5-10 percet, sose hagyd ki.
  • + 1 : LÉGY BÜSZKE arra, amit aznap elértél. Mindegy, hogy 5 percet sikerült futnod vagy elérted a 10 km-ert, veregesd magad vállon, mert ezt az eredményt nem vehetik el tőled.

image3

Ha ezeket megjegyzed és betartod, könnyebben éred majd el a kitűzött célt. Ne akarj kapkodni vagy rögtön rekordot dönteni, fokozatosan növeld az időtartamot/távot, a tested meg fogja hálálni. Javul majd az állóképességed, a kitartásod és kiegyensúlyozottabb leszel. Mindegy, hogy a fogyás vagy az egészséges életmód érdekében kezdesz el futni, a lényeg, hogy fuss okosan és légy türelmes.

Van valakinek bevált tanácsa a fentieken kívül? Ossza meg velünk!

Facebook | Instagram | bloglovin'

A bejegyzés trackback címe:

https://konora.blog.hu/api/trackback/id/tr5416365302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Konora

Friss topikok

  • Daniel Markus: Szuper blog, és divatos a táska is! :) Ha táskához trendi ékszert keresel, akkor ajánlom a MARSCHA... (2020.12.19. 13:51) Egy magyar márka, (nem) csak anyukáknak
  • Szabolcs Molnár: Nekem 1 éve a feleségem a fodrászom. Jól szórakozunk hajvágás közben. Még 2-3 év és belejön. :)) :... (2020.11.17. 20:06) Hasznos ajándékok a pasiknak
  • Norcsoo: Utána is tudok egészségesen étkezni, akár életem végéig, igen.Egy étrend mindenki idejébe belefér,... (2020.09.15. 11:19) Kösz nem, diétázom!
  • Bódiné Jenei Csilla: Egy időben nagyon tetszett a tusvonal, mindig festettem magamnak, bár igaz, hogy sokat kínlódtam, ... (2019.09.07. 06:10) Gyönyörű, cicás tusvonal 4 lépésben
  • KÉRDEZZTŐLEM: Mennyi kattintàst kell elèrni posztonkènt,hogy megèrje ezzel foglalkozni? (2019.09.02. 17:59) A (nem is olyan) könnyű blogger élet

Címkék

ajándék (27) ajánló (196) arcápolás (18) bőrápolás (6) brittas (5) christmas (13) dekoráció (17) divat (65) DIY (35) egészség (10) ékszer (12) ékszerek (5) életmód (8) esküvő (5) ezsubegz (6) fashion (5) film (8) fitness (9) fitness diaries (17) frizura (7) haj (9) hajápolás (11) hangulat (6) healthy (7) így viseld (5) inspiráció (138) instagram (6) interjú (36) karácsony (57) kihívás (6) kívánságlista (5) köröm (13) lush (13) magyar designer (16) magyar márka (5) magyar tervező (26) make up (12) merengő (14) motiváció (6) nails (17) notino (19) nyár (12) ősz (18) ötlet (9) otthon (9) outfit (71) recept (11) smink (28) sorozat (6) személyes (55) szépségápolás (12) táska (11) tavasz (13) teszt (30) tipp (9) tippek (49) trend (13) videó (11) Címkefelhő
süti beállítások módosítása