Legyen fontos a fényvédelem!

Bár nem tombol még a 40 fokos kánikula, azért ebben a hirtelen jött 20-25 fokban is nagyon oda kell már figyelni a megfelelő fényvédelemre, ha napon szeretnénk tartózkodni, leégés és egyéb bőrkárosodás nélkül.

vacation-g1764155ec_1280.jpg

Hiába a sok cikk, a sok elrettentő példa, még mindig észrevehető, hogy nem veszik elég komolyan a naptól való védelmet és csak könnyedén legyintenek rá. Én is szeretek napozni, számomra is szép a barna bőr, de ma már el sem tudnám képzelni, hogy ne kennék fel előtte magas faktorszámú fényvédő krémet vagy ne figyeljek oda a 11-15 óra között tilos szabályra. Most várandósan természetesen még pluszban kerülöm a napot, de reggelente az arcomon fényvédővel kezdek és ha tudom, hogy 10 percnél többet kint tervezek tölteni az udvaron, akkor minden szabadon hagyott bőrfelületemre jöhet a jól bevált naptej. Mert a leégés nem menő, fáj és bizony sok bonyodalmat is okozhat, amit lehet, hogy először észre sem veszünk.

cream-g0c64838f7_1280.jpg

De mit is jelent a faktorszám a krémek tubusán?
"Bőrünk saját védelmi rendszerrel van ellátva, és önmagától is próbál ellenállni a leégésnek. Azonban végesek a tartalékai, így egy átlagos felnőtt 20-25 percet tud eltölteni direkt napfényben leégés nélkül. A fényvédő faktor tulajdonképpen egy arányszám, amely azt adja meg, hogy az adott termék használatával mennyiszer több időt tölthetünk a napon leégés kockázata nélkül, méghozzá ahhoz képest, mintha nem használnánk. A faktorszám és bőrünk leégés-mentesen napon tölthető idejének szorzata lesz az a végső idő, amit a naptej használata mellett pirosodás nélkül bír ki bőrünk. "

Tehát, ha te 5 perc napon tartózkodás után bőrpírt tapasztalsz, akkor egy 10-es faktorszámú naptejjel nagyjából 50 percre növelheted a napon töltött időt anélkül, hogy leégnél.

 Normál, hétköznapi használatra elegendő lehet egy 20-30 faktoros naptej, nyaralásra, kirándulni azonban érdemesebb az 50 faktorosat bevetni például egy egész napos városnézős túrához. Hasznos tanács a mindenféle irritáció elkerülése érdekében, hogy parfüm és illatanyagmentes, valamint minél természetesebb összetevőket tartalmazó terméket válasszunk, hogy ha fel is szívódik teljesen (kémiai fényvédők), akkor is a legkevésbé káros anyagok jussanak be a szervezetbe. Ilyen lehet a La Roche-Posay Anthelios XL fényvédő, amely 50 faktoros, a pumpás kiszerelése praktikus és tudjuk jól a márkáról, hogy az egyik legjobb az összetevőket tekintve.

lrp.jpg

 Ez az arcbőr védelmére készült, a teljes test védelmére érdemesebb spray kiszerelésű terméket választani a gyorsabb és könnyebb felvitel érdekében, különösen akkor, ha nincs segítségünk, aki egyenletesen eloszlatná rajtunk a fényvédőt.

uriage.jpg

 

 Ha mindenképpen olyankor tervezünk napon tartózkodni, amikor a legmagasabb az UV sugárzás, akkor fontos, hogy egy leheletvékony inggel, kendővel is takarjuk magunkat. A kalapot remélem említenem sem kell, amely nem csak az arcunk, hanem a fejünk védelmét is szolgálja a legnagyobb kánikulában. A napszúrás kellemetlen tünetekkel járhat (hányás, hasmenés, ájulás), így okosabban tesszük, ha inkább megelőzzük.

pexels-karolina-grabowska-4996730.jpg

Fontos tudni, hogy ha meg is történt a baj és mégis leégtünk, vannak bizonyos termékek, amelyek enyhítik az égő, viszkető érzést és a pirosságot, valamint segítenek abban, hogy lehetőleg ne kezdjen lehámlani a bőrünk és nézzünk ki úgy, mint egy vedlő kígyó. Én ezeket a krémeket mindig a hűtőben tárolom, kifejezetten akkor, ha nyaralni viszem magammal, mert nagyon jól tud esni a hideg krém a kipirosodott bőrnek. A napozás utáni termékeket két csoportra oszthatjuk: az egyik csapat, amely a barnaságot hivatott megőrizni a bőr megfelelő hidratálásával, a másik pedig, amely tényleg a sérült bőrnek segít, nyugtatja azt és jótékony összetevőivel segíti gyógyulását is. Bár nem vagyok könnyen leégő típus, mindig van mindkét fajta krémből a hűtőben, de a tiszta aloe vera is tökéletes, sőt!

A gyermekek fényvédelme mindig számukra kifejlesztett termékekkel történjen, a 6 hónapnál fiatalabb babákat pedig lehetőleg semmivel ne kenjük, inkább gondoskodjunk a bőrük takarásáról, a kis szervezetüknek ugyanis a leggyengédebb összetevőjű krém is nehéz lehet még a felszívódás során. Helyette takarjuk le a picúrt vékony textilpelenkával és viseljen mindig napkalapot!

 Nagyon sokat lehetne még írni erről a témáról, de a legfontosabb, alap ismeretekre igyekeztem szűkíteni a cikket, hogy ne vesszen el az olvasó a túl sok információban, csak megfelelő alapot kapjon a helyes fényvédelemhez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konora.blog.hu/api/trackback/id/tr6018134084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Konora

Friss topikok

  • Daniel Markus: Szuper blog, és divatos a táska is! :) Ha táskához trendi ékszert keresel, akkor ajánlom a MARSCHA... (2020.12.19. 13:51) Egy magyar márka, (nem) csak anyukáknak
  • Szabolcs Molnár: Nekem 1 éve a feleségem a fodrászom. Jól szórakozunk hajvágás közben. Még 2-3 év és belejön. :)) :... (2020.11.17. 20:06) Hasznos ajándékok a pasiknak
  • Norcsoo: Utána is tudok egészségesen étkezni, akár életem végéig, igen.Egy étrend mindenki idejébe belefér,... (2020.09.15. 11:19) Kösz nem, diétázom!
  • Bódiné Jenei Csilla: Egy időben nagyon tetszett a tusvonal, mindig festettem magamnak, bár igaz, hogy sokat kínlódtam, ... (2019.09.07. 06:10) Gyönyörű, cicás tusvonal 4 lépésben
  • KÉRDEZZTŐLEM: Mennyi kattintàst kell elèrni posztonkènt,hogy megèrje ezzel foglalkozni? (2019.09.02. 17:59) A (nem is olyan) könnyű blogger élet

Címkék

ajándék (27) ajánló (196) arcápolás (18) bőrápolás (6) brittas (5) christmas (13) dekoráció (17) divat (65) DIY (35) egészség (10) ékszer (12) ékszerek (5) életmód (8) esküvő (5) ezsubegz (6) fashion (5) film (8) fitness (9) fitness diaries (17) frizura (7) haj (9) hajápolás (11) hangulat (6) healthy (7) így viseld (5) inspiráció (138) instagram (6) interjú (36) karácsony (57) kihívás (6) kívánságlista (5) köröm (13) lush (13) magyar designer (16) magyar márka (5) magyar tervező (26) make up (12) merengő (14) motiváció (6) nails (17) notino (19) nyár (12) ősz (18) ötlet (9) otthon (9) outfit (71) recept (11) smink (28) sorozat (6) személyes (55) szépségápolás (12) táska (11) tavasz (13) teszt (30) tipp (9) tippek (49) trend (13) videó (11) Címkefelhő
süti beállítások módosítása