Az évszak beköszöntével háttérbe szorulnak a forró italok és előkerülnek a jégkockával tömött poharak. Ilyenkor jobban esik, ha a víz helyett valami finom, különleges hűtött italt iszunk, az ízlelőbimbókat is kényeztetni kell.
Kísérletezhetünk saját receptekkel, keverhetjük az összetevőket ízlés és hangulat szerint, ám akinek gyorsan kell valami ötlet a nagy melegben, annak itt van pár bevált recept, aminek azonnal nekiláthat.
Detox vizek
A legjobb módja annak, hogy bevidd a napi folyadékmennyiséget, ha ízesített vizet fogyasztasz. Nem a bolti, cukrozott és színezett löttyöket, hanem otthon készített finomságokat.
- 1 marék felkockázott gyümölcs (eper, citrom a legjobb)
- 2 liter víz
- mentalevél
A darabolt gyümölcsöt szórd egy üveg aljába, dobáld bele a mentaleveleket, majd az egészet öntsd fel vízzel, esetleg cukrozatlan teával. Hagyd a hűtőben egy éjszakára, másnap alig várod majd, hogy mindet megihasd.
Lassi
Indiából származó alapötlet, amit bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, így igazi jolly joker, amit az otthon található vitaminbombákhoz igazíthatunk.
- 1 liter gyümölcsnektár/felkockázott gyümölcs
- 5 dl natúr joghurt
- 5 dl tej
- 3 dkg cukor (a bikini alak érdekében inkább egy kevés édesítő)
- jégkocka
Egymás után öntsd bele a hozzávalókat egy turmixgépbe, majd keverd addig, amíg egyenletes, sima keveréket kapsz. A kész italt adagold ki, majd szórd bele a jégkockákat.
Gyümölcslevesek, zöldséglevesek
Bizony, étellel is legalább olyan jól tudjuk hűteni a szervezetet, mint egy frissen kevert koktéllal. A gyümölcs- és zöldséglevesek hidegen a legfinomabbak, ezért nyáron nagy kedvencek lehetnek, főként azért, mert számos variációban elkészíthetők. Lássuk az alapreceptet.
- 65 dkg gyümölcs/zöldség (vegyesen is mehet)
- 15 dkg cukor, gyümölcsleves esetén (ismét előkerülhet az édesítő)
- 5 dkg liszt (diétázók cseréljék zab- vagy kókuszlisztre)
- 1 citrom
- 1,5 dl tej
- 1 gramm fahéj
- 6 szegfűszeg
- csipet só
Egy akkora lábasban tegyél fel vizet főni, amelyben majd kényelmesen elfér a gyümölcs/zöldség és el is lepi azt a víz. Add hozzá a fűszereket, majd pár perc múlva a felkockázott finomságokat is. Ha már eléggé felmelegedett, mehet bele a cukor/édesítőszer, majd hagyni kell tovább főni. Ez idő alatt elkészíthető a habarás: a lisztet és a tejet keverd el, adj hozzá egy keveset a forró levesből, dolgozd el benne, majd az egész keveréket öntsd a levesbe és keverd csomómentesre, majd ad hozzá a sót. Miután kihűlt, tedd be 1 órára a hűtőbe is, azután fogyaszd el a frissítő levesedet, hidd el, jól fog esni!
Kókuszos ébresztő
Saját recept, kávés hűsítőt szerettem volna készíteni magamnak, ami azért laktat is valamennyire, így született meg a következő ital, amit egész nyáron szeretni fogtok.
- 2 evőkanál zabpehely
- 2 evőkanál kókuszreszelék
- 1 dl kávé
- kevés édesítő
- 5 dl tej
Mindent összeöntöttem, majd egy botmixerrel addig turmixoltam a hozzávalókat, míg szépen összeértek és a zabpelyhet is összedaráltam. A hideg tej miatt rögtön fogyasztható is, de egy kis plusz hűtés után még frissítőbb ital készülhet belőle.
Plusz tipp:
A kész italokat mindig adagold poharakba, de még jobban mutat – főleg baráti társaságban – ha kisebb befőttes üvegeket használsz. Ezeket díszítheted a nyak köré tekert spárgával vagy bármivel, ami szerinted jól mutat.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.